Waterhardheid Rietmolen (Berkelland)

Zacht
0
7,40
dH
Tamelijk hard
3
8,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Rietmolen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 7,40 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Rietmolen is 8,70 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Rietmolen is een kleine woonplaats met 1.075 inwoners. Rietmolen is onderdeel van de gemeente Berkelland. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Rietmolen

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,40 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de douche aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Rietmolen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,40 dH in Rietmolen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Rietmolen

Rekensom voor 7,40 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Rietmolen?

Praktisch iedereen ervaart onthard drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rietmolen is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,40 naar 0 Duitse graden te verminderen.