Waterhardheid Rijen (Gilze en Rijen)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Rijen. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub kraanwater. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Rijen is een redelijk kleine woonplaats met 16.670 inwoners. Rijen maakt deel uit van de gemeente Gilze en Rijen. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Rijen

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,90 dH "prima" vinden en dus het boenen van de tegels aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 7,90 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Rijen waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,90 dH in Rijen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Rijen

Berekening voor 7,90 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Rijen?

Onthard water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijen is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,90 naar 0 dH te verminderen.