Waterhardheid Rijkevoort (Boxmeer)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Rijkevoort. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Rijkevoort is 9,97 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Rijkevoort biedt plaats aan 1.615 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Rijkevoort hoort bij de gemeente Boxmeer. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Rijkevoort

U kunt waterhardheid van 7,34 Duitse graden "geen probleem" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Rijkevoort waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Rijkevoort**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Rijkevoort

Becijfering voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Rijkevoort?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rijkevoort is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.