Waterhardheid Rijkevoort-De Walsert (Sint Anthonis)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Rijkevoort-De Walsert minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Rijkevoort-De Walsert is 9,97 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Rijkevoort-De Walsert is een erg kleine woonplaats met 80 inwoners. Rijkevoort-De Walsert hoort bij de gemeente Sint Anthonis. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Rijkevoort-De Walsert

Iemand kan hardheid van 7,34 dH "prima" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Rijkevoort-De Walsert waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Rijkevoort-De Walsert**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Rijkevoort-De Walsert

Calculatie voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Rijkevoort-De Walsert?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rijkevoort-De Walsert is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.