Waterhardheid Rijnsaterwoude (Kaag en Braassem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het kraanwater in Rijnsaterwoude minimaal. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Rijnsaterwoude is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Rijnsaterwoude biedt plaats aan 1.210 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Rijnsaterwoude ligt in de gemeente Kaag en Braassem. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Rijnsaterwoude

De indruk van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Rijnsaterwoude waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Rijnsaterwoude**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rijnsaterwoude

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Rijnsaterwoude?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijnsaterwoude is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.