Waterhardheid Rijnsburg (Katwijk)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Rijnsburg bedraagt ongeveer 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Rijnsburg is een vrij kleine woonplaats met 14.660 inwoners. Rijnsburg hoort bij de gemeente Katwijk. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Rijnsburg

Men kan waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Rijnsburg waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Rijnsburg**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Rijnsburg

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Rijnsburg?

Zacht water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rijnsburg is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.