Waterhardheid Rijpwetering (Kaag en Braassem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Rijpwetering. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Rijpwetering is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Rijpwetering is een erg kleine woonplaats met 1.595 inwoners. Rijpwetering bevindt zich in de gemeente Kaag en Braassem. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Rijpwetering

De perceptie van een gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Rijpwetering objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Rijpwetering**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Rijpwetering

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Rijpwetering?

Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rijpwetering is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.