Waterhardheid Rijsbergen (Zundert)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Rijsbergen heeft een waterhardheid van om en nabij 7,84 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Rijsbergen telt 6.555 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Rijsbergen hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Zundert.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Rijsbergen

De betekenis van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,84 Duitse graden "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de douchekranen dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 7,84 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Rijsbergen objectief bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,84 dH in Rijsbergen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Rijsbergen

Becijfering voor 7,84 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Rijsbergen?

Praktisch iedereen ervaart zacht leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rijsbergen is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 7,84 naar 0 dH te verminderen.