Waterhardheid Rijsenhout (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Rijsenhout minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Rijsenhout is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Rijsenhout telt 4.030 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Rijsenhout maakt deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Rijsenhout

De ontvangst van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de douche aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Rijsenhout objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Rijsenhout**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rijsenhout

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Rijsenhout?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijsenhout is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.