Waterhardheid Rijssen (Rijssen-Holten)

Zacht
0
5,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,60 dH. Zo hard is het kraanwater in Rijssen. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 5,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,94 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Rijssen biedt plaats aan 28.635 inwoners. Het is een redelijk kleine woonplaats. Rijssen ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Rijssen-Holten.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Rijssen

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,60 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 5,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Rijssen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,60 dH in Rijssen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Rijssen

Berekening voor 5,60 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,60 dH x 180m3 = 17,94 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Rijssen?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijssen is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 5,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.