Waterhardheid Rijswijk (Rijswijk)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,36 dH. Zo hard is het water in Rijswijk. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Rijswijk is een aardig grote woonplaats met 47.365 inwonenden. Rijswijk hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Rijswijk.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Rijswijk

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is erg subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Rijswijk objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in Rijswijk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Rijswijk

Berekening voor 10,36 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Rijswijk?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in oorden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijswijk is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 10,36 naar 0 dH te reduceren.