Waterhardheid Rijswijk (GLD) (Buren)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
11,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Rijswijk (GLD) ligt rond 4,90 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Rijswijk (GLD) is 11,50 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Rijswijk (GLD) telt 665 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Rijswijk (GLD) maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Rijswijk (GLD)

De waarneming van een gegeven hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,90 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 4,90 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Rijswijk (GLD) objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,90 Duitse graden in Rijswijk (GLD)**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Rijswijk (GLD)

Rekensom voor 4,90 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Rijswijk (GLD)?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rijswijk (GLD) is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.