Waterhardheid Rilland (Reimerswaal)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het water in Rilland minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Rilland is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Rilland biedt plaats aan 3.055 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Rilland is onderdeel van de gemeente Reimerswaal. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Rilland

De indruk van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Rilland waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Rilland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Rilland

Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Rilland?

Praktisch iedereen ervaart zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rilland is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.