Waterhardheid Ritthem (Vlissingen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Ritthem is ongeveer 6,38 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Ritthem is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Ritthem biedt plaats aan 540 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Ritthem is onderdeel van de gemeente Vlissingen. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Ritthem

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,38 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Ritthem objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Ritthem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Ritthem

Berekening voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Ritthem?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ritthem is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.