Waterhardheid Roelofarendsveen (Kaag en Braassem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Roelofarendsveen. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Roelofarendsveen is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Roelofarendsveen telt 7.400 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Roelofarendsveen hoort bij de gemeente Kaag en Braassem. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Roelofarendsveen

Men kan hardheid van 4,98 dH misschien "geen probleem" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Roelofarendsveen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Roelofarendsveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Roelofarendsveen

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Roelofarendsveen?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Roelofarendsveen is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.