Waterhardheid Roermond (Roermond)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Roermond (Remuunj). Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Roermond (Remuunj) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Roermond telt 40.715 inwonenden. Dit is een betrekkelijk grote woonplaats. Roermond ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Roermond.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Roermond

De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Roermond waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,34 dH in Roermond**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Roermond

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Roermond?

Iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Roermond is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.