Waterhardheid Rogat (Meppel)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Rogat. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Rogat biedt plaats aan 125 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Rogat hoort bij de gemeente Meppel. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Rogat

Men kan hardheid van 7,50 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 7,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Rogat waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Rogat**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Rogat

Rekensom voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Rogat?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rogat is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.