Waterhardheid Roodeschool (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Roodeschool. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Roodeschool telt 1.220 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Roodeschool bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Eemsmond.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Roodeschool

U kunt een waterhardheid van 12,50 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Roodeschool objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Roodeschool**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Roodeschool

Berekening voor 12,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Roodeschool?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Roodeschool is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.