Waterhardheid Roosendaal (Roosendaal)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,47
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Roosendaal kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 10,47 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 10,47 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,55 kilogram kalkaanslag.

Roosendaal is een redelijk grote woonplaats met 67.060 inwonenden. Roosendaal hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Roosendaal.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Roosendaal

U kunt een waterhardheid van 10,47 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 10,47 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Roosendaal objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 10,47 dH in Roosendaal**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Roosendaal

Rekensom voor 10,47 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,47 dH x 180m3 = 33,55 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Roosendaal?

Praktisch iedereen ervaart onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Roosendaal is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 10,47 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.