Waterhardheid Roosteren (Echt-Susteren)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Roosteren (Roostere) minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Roosteren (Roostere) is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Roosteren biedt plaats aan 1.490 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Roosteren is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Echt-Susteren.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Roosteren

Iemand kan een waterhardheid van 7,34 dH "OK" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Roosteren objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Roosteren**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Roosteren

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Roosteren?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Roosteren is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.