Waterhardheid Rosmalen ('s-Hertogenbosch)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,23
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,23 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Rosmalen. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 9,23 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,57 kilogram kalk.

Rosmalen telt 34.955 inwonenden. Dit is een gemiddeld grote woonplaats. Rosmalen hoort bij de gemeente 's-Hertogenbosch. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Rosmalen

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 9,23 dH misschien "acceptabel" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 9,23 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Rosmalen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 9,23 Duitse graden in Rosmalen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Rosmalen

Becijfering voor 9,23 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,23 dH x 180m3 = 29,57 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Rosmalen?

Een ieder ervaart onthard water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rosmalen is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 9,23 naar 0 dH terug te dringen.