Waterhardheid Rossum (Dinkelland)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Rossum. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub leidingwater. 8,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,63 kilogram kalkaanslag.

Rossum is een kleine woonplaats met 2.320 inwoners. Rossum is onderdeel van de gemeente Dinkelland. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Rossum

Men kan waterhardheid van 8,00 dH wellicht "OK" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat water van 8,00 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Rossum objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 8,00 dH in Rossum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Rossum

Becijfering voor 8,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,00 dH x 180m3 = 25,63 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Rossum?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rossum is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 8,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.