Waterhardheid Rossum (Maasdriel)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,50 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Rossum. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.

Rossum biedt plaats aan 2.665 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Rossum maakt deel uit van de gemeente Maasdriel. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Rossum

Men kan een hardheid van 6,50 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Rossum objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in water meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,50 dH in Rossum**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Rossum

Calculatie voor 6,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Rossum?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rossum is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,50 naar 0 dH terug te dringen.