Waterhardheid Rotterdam (Rotterdam)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Rotterdam kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 4,98 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Rotterdam is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Rotterdam maakt deel uit van de top vijftig steden van Nederland en is daarmee een tamelijk omvangrijke woonplaats met 555.050 inwoners. Rotterdam is onderdeel van de gemeente Rotterdam. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Rotterdam

Mensen kunnen hardheid van 4,98 dH wellicht "OK" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Rotterdam objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Rotterdam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rotterdam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Rotterdam?

Een ieder ervaart volledig onthard water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rotterdam is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.