Waterhardheid Rotterdam-Albrandswaard (Albrandswaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Rotterdam-Albrandswaard heeft een minimale waterhardheid van 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Rotterdam-Albrandswaard is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Rotterdam-Albrandswaard ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Albrandswaard.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Rotterdam-Albrandswaard

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH misschien "prima" vinden. De betekenis van de vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Rotterdam-Albrandswaard objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Rotterdam-Albrandswaard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rotterdam-Albrandswaard

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Rotterdam-Albrandswaard?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rotterdam-Albrandswaard is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.