Waterhardheid Rouveen (Staphorst)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Rouveen bedraagt ongeveer 7,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub leidingwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Rouveen biedt plaats aan 3.480 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Rouveen bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Staphorst.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Rouveen

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,50 Duitse graden "prima" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Rouveen objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Rouveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Rouveen

Rekensom voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Rouveen?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rouveen is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.