Waterhardheid Rozenburg (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Rozenburg. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Rozenburg is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Rozenburg telt 85 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Rozenburg hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Rozenburg

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden en het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Rozenburg waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Rozenburg**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Rozenburg

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Rozenburg?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rozenburg is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.