Waterhardheid Rozenburg (Rotterdam)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Rozenburg minimaal. Dit is tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Rozenburg is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Rozenburg is een vrij kleine woonplaats met 12.420 inwoners. Rozenburg maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Rotterdam.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Rozenburg

De indruk van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Rozenburg waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Rozenburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rozenburg

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Rozenburg?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rozenburg is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.