Waterhardheid Rucphen (Rucphen)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Rucphen kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalkvormende deeltjes.

Rucphen is een zeer kleine woonplaats met 4.740 inwoners. Rucphen is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Rucphen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Rucphen

Mensen kunnen waterhardheid van 7,84 dH "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat water van 7,84 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Rucphen objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,84 Duitse graden in Rucphen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Rucphen

Berekening voor 7,84 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Rucphen?

Een ieder ondervindt kalkvrij drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rucphen is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 7,84 naar 0 dH te reduceren.