Waterhardheid Ruinerwold (De Wolden)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Ruinerwold heeft een minimale waterhardheid van 6,38 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Ruinerwold is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Ruinerwold telt 3.910 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Ruinerwold maakt deel uit van de gemeente De Wolden. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Ruinerwold

U kunt waterhardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden. De betekenis van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ruinerwold waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Ruinerwold**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ruinerwold

Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Ruinerwold?

Iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ruinerwold is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.