Waterhardheid Rumpt (Geldermalsen)

Zacht
0
7,00
dH
Tamelijk hard
3
9,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Rumpt minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Rumpt is 9,20 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Rumpt telt 900 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Rumpt maakt deel uit van de gemeente Geldermalsen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Rumpt

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,00 dH "heel gewoon" vinden en het boenen van de douchekranen aanvaarden.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 7,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Rumpt objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,00 dH in Rumpt**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Rumpt

Berekening voor 7,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Rumpt?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rumpt is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.