Waterhardheid Rutten (Noordoostpolder)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 dH. Zo hard is het water in Rutten minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Rutten is 8,30 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Rutten telt 1.715 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Rutten maakt deel uit van de centrale provincie Flevoland in de gemeente Noordoostpolder.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Rutten

Iemand kan een hardheid van 7,90 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 7,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Rutten objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,90 dH in Rutten**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rutten

Rekensom voor 7,90 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Rutten?

Een ieder ondervindt onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rutten is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 7,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.