Waterhardheid Ryptsjerk (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Ryptsjerk (Rijperkerk). Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Ryptsjerk (Rijperkerk) is 9,60 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Ryptsjerk is een kleine woonplaats met 790 inwonenden. Ryptsjerk is onderdeel van de gemeente Tytsjerksteradiel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Ryptsjerk

De waarneming van een gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een waterhardheid van 9,30 dH "prima" vinden en het ontkalken van de badkamer aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 9,30 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Ryptsjerk objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,30 dH in Ryptsjerk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Ryptsjerk

Rekensom voor 9,30 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Ryptsjerk?

Kalkvrij water wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ryptsjerk is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 9,30 naar 0 Duitse graden terug te dringen.