Waterhardheid 's-Graveland (Wijdemeren)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in 's-Graveland. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

's-Graveland is een zeer kleine woonplaats met 1.245 inwonenden. 's-Graveland hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater 's-Graveland

Iemand kan waterhardheid van 6,00 dH misschien "geen probleem" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid 's-Graveland waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in 's-Graveland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid 's-Graveland

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in 's-Graveland?

Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats 's-Graveland is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.