Waterhardheid 's-Gravendeel (Binnenmaas)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in 's-Gravendeel kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in 's-Gravendeel is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

's-Gravendeel is een kleine woonplaats met 8.945 inwonenden. 's-Gravendeel bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Binnenmaas.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater 's-Gravendeel

De indruk van een bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid 's-Gravendeel waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in 's-Gravendeel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water 's-Gravendeel

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in 's-Gravendeel?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt dikwijls voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats 's-Gravendeel is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.