Waterhardheid 's-Gravenhage ('s-Gravenhage)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in 's-Gravenhage (Den Haag) bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in 's-Gravenhage (Den Haag) is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

's-Gravenhage biedt plaats aan 505.825 inwonenden. Dit is onderdeel van de top-vijftig steden van Nederland en is daarmee een tamelijk uitgestrekte woonplaats. 's-Gravenhage ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente 's-Gravenhage.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water 's-Gravenhage

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is zeer subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de douchekranen dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid 's-Gravenhage waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in 's-Gravenhage**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid 's-Gravenhage

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in 's-Gravenhage?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats 's-Gravenhage is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.