Waterhardheid 's Gravenmoer (Dongen)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 Duitse graden. Zo hard is het water in 's Gravenmoer. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub drinkwater. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

's Gravenmoer is een kleine woonplaats met 2.260 inwonenden. 's Gravenmoer ligt in de gemeente Dongen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water 's Gravenmoer

Iemand kan een hardheid van 7,90 dH "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water van 7,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid 's Gravenmoer waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,90 Duitse graden in 's Gravenmoer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water 's Gravenmoer

Becijfering voor 7,90 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in 's Gravenmoer?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats 's Gravenmoer is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,90 naar 0 dH te verminderen.