Waterhardheid 's-Gravenzande (Westland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het kraanwater in 's-Gravenzande minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in 's-Gravenzande is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

's-Gravenzande biedt plaats aan 20.445 inwonenden. Dit is een relatief kleine woonplaats. 's-Gravenzande bevindt zich in de gemeente Westland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water 's-Gravenzande

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid 's-Gravenzande waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in 's-Gravenzande**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid 's-Gravenzande

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in 's-Gravenzande?

Onthard water wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats 's-Gravenzande is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.