Waterhardheid 's-Heerenhoek (Borsele)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in 's-Heerenhoek. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in 's-Heerenhoek is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

's-Heerenhoek is een kleine woonplaats met 1.985 inwonenden. 's-Heerenhoek maakt deel uit van de gemeente Borsele. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater 's-Heerenhoek

De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat water van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid 's-Heerenhoek objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in 's-Heerenhoek**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water 's-Heerenhoek

Calculatie voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in 's-Heerenhoek?

Onthard water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats 's-Heerenhoek is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.