Waterhardheid Saasveld (Dinkelland)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
14,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Saasveld. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Saasveld is 14,40 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Saasveld telt 1.690 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Saasveld is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Dinkelland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Saasveld

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,80 Duitse graden "normaal" vinden en het schrobben van de tegels aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 6,80 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Saasveld waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,80 Duitse graden in Saasveld**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Saasveld

Berekening voor 6,80 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Saasveld?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Saasveld is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,80 naar 0 dH terug te dringen.