Waterhardheid Sappemeer (Hoogezand-Sappemeer)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Sappemeer. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Sappemeer is een kleine woonplaats met 8.015 inwoners. Sappemeer is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Sappemeer

De waarneming van een gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 12,50 dH "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de douchewand dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 12,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Sappemeer waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 12,50 dH in Sappemeer**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sappemeer

Calculatie voor 12,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Sappemeer?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sappemeer is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.