Waterhardheid Sas van Gent (Terneuzen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Sas van Gent minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Sas van Gent is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Sas van Gent biedt plaats aan 4.070 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Sas van Gent hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Terneuzen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Sas van Gent

U kunt hardheid van 6,38 dH wellicht "OK" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Sas van Gent objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Sas van Gent**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sas van Gent

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Sas van Gent?

Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sas van Gent is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.