Waterhardheid Schagen (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Schagen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Schagen is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Schagen is een relatief kleine woonplaats met 18.540 inwonenden. Schagen hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Schagen

De perceptie van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het boenen van de badkamer accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Schagen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Schagen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Schagen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Schagen?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schagen is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.