Waterhardheid Schagerbrug (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Schagerbrug ligt rond de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Schagerbrug is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Schagerbrug is een kleine woonplaats met 2.040 inwoners. Schagerbrug ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Schagerbrug

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Schagerbrug objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Schagerbrug**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Schagerbrug

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Schagerbrug?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Schagerbrug is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.