Waterhardheid Schaijk (Landerd)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Schaijk ligt in de buurt van de 7,34 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Schaijk is een kleine woonplaats met 7.005 inwonenden. Schaijk maakt deel uit van de gemeente Landerd. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Schaijk

De betekenis van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Schaijk waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Schaijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Schaijk

Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Schaijk?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Schaijk is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.