Waterhardheid Schalkhaar (Deventer)

Zacht
0
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,70 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Schalkhaar. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag.

Schalkhaar telt 5.325 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Schalkhaar hoort bij de gemeente Deventer. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Schalkhaar

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 7,70 Duitse graden "geen probleem" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water van 7,70 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Schalkhaar objectief testen

Je kunt de mineralen in water meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,70 dH in Schalkhaar**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Schalkhaar

Berekening voor 7,70 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Schalkhaar?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schalkhaar is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 7,70 naar 0 Duitse graden terug te brengen.