Waterhardheid Schalkwijk (Houten)

Zacht
0
6,20
dH
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Schalkwijk kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,20 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Schalkwijk is 7,40 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Schalkwijk is een kleine woonplaats met 1.890 inwoners. Schalkwijk hoort bij de gemeente Houten. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Schalkwijk

U kunt een waterhardheid van 6,20 dH "geen probleem" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,20 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Schalkwijk objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,20 dH in Schalkwijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Schalkwijk

Calculatie voor 6,20 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Schalkwijk?

Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schalkwijk is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.