Waterhardheid Schardam (Zeevang)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Schardam minimaal. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Schardam is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Schardam biedt plaats aan 105 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Schardam maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Schardam

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Schardam waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Schardam**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Schardam

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Schardam?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schardam is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.