Waterhardheid Scheemda (Oldambt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het water in Scheemda. Dit geldt als behoorlijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Scheemda is een kleine woonplaats met 4.985 inwoners. Scheemda bevindt zich in de gemeente Oldambt. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Scheemda

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 12,50 dH "acceptabel" vinden en dus het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Scheemda waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 12,50 Duitse graden in Scheemda**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Scheemda

Rekensom voor 12,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Scheemda?

Een ieder beleeft volledig zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Scheemda is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.