Waterhardheid Scheerwolde (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Zo hard is het kraanwater in Scheerwolde minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Scheerwolde is 8,10 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Scheerwolde biedt plaats aan 520 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Scheerwolde maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Steenwijkerland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Scheerwolde

U kunt een hardheid van 7,30 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,30 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Scheerwolde objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,30 Duitse graden in Scheerwolde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Scheerwolde

Becijfering voor 7,30 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Scheerwolde?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Scheerwolde is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.